Wat is psychosociale therapie?

Psychosociale therapie gaat over de wisselwerking tussen het gedrag van de mens en zijn omgeving. Uitgangspunt is de overtuiging dat ieder mens zijn eigen leven kan vormgeven in de omgeving waarin hij of zij leeft. Soms wordt dat alleen geblokkeerd door oude gewoontes en overtuigingen, gedrag en communicatiepatronen. Door inzicht te krijgen in de blokkades en de gevolgen daarvan (gevoelens, gedachten en gedragingen), komt ruimte vrij voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Is psychosociale therapie hetzelfde als pastorale hulp?

Nee, binnen het pastoraat gaat het met nadruk over de geestelijke gezondheid van de mens. Maar ik geloof wel dat psychosociale hulp en pastoraat hand in hand gaan. Want ook rondom jouw hulpvraag is het geloof in en vertrouwen op God een belangrijk uitgangspunt. Of het geloof in God veel of weinig in de gesprekken naar voren komt, is afhankelijk van het onderwerp en van de mate waarin jij het geloof in jouw traject wilt betrekken.

Waar staat het anker in het logo van Hoopverlening voor?

Het anker is in het christendom het symbool voor hoop, de verlangens en overtuigingen die in het hart van ieder mens zijn gelegd. In Jeremia 39:11 staat: Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven. Door vast te houden aan die hoop, kun je opnieuw de vaste grond in jouw leven vinden en koersen richting jouw bestemming.