MOREEL BERAAD

MOREEL BERAAD | voor bedrijven & organisaties

In het gevangeniswezen, de gezondheidszorg, in financiële organisaties, kerken en al die andere (christelijke) bedrijven en organisaties… kom je het tegen: morele dilemma’s. Jouw waarden tegenover de waarden van anderen. Iets wat een beroep doet op jouw geweten, terwijl de ander geen idee heeft waar je het over hebt. Wat dan?

Doe een moreel beraad.

Moreel beraad zet je in op het moment dat waarden botsen in een team, bedrijf of organisatie. Moreel beraad gaat niet direct voor een eenduidige uitkomst, maar wil verbinden. Wat zijn jouw normen en waarden rondom deze casus? Waar zitten de overeenkomsten? Waar komen we er niet uit? En kan ik jouw visie dan respecteren? Begrip opbrengen voor de manier waarop jij – als deel van dit team – in het leven staat?

Moreel beraad vindt altijd plaats op initiatief van een casusinbrenger. Vervolgens ga je op zoek naar een gespreksteam van (direct en indirect) betrokkenen. De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 10 personen waarin je samen zoekt naar verbinding, kansen en keuzemogelijkheden rondom een moreel dilemma. De uitkomst staat niet vast. Op die manier blijft de eigen inbreng en verantwoordelijkheid van elk lid van het gespreksteam gegarandeerd.